Wooncoach
Wooncoach

Rookmelders verplicht in Nederland

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om in iedere Nederlandse woning rookmelders op te hangen. Iedere bouwlaag moet dan voorzien zijn van een rookmelder evenals besloten ruimtes, waar een vluchtroute doorheen loopt. We informeren u graag over deze nieuwe verplichting.

 

Waarom een rookmeldersplicht?

De invoering van de rookmeldersplicht heeft als doel het redden van levens. De meeste slachtoffers vallen ’s nachts door het inademen van rook. Rook is meestal geurloos en s’ nachts werkt uw reukorgaan niet. Rookmelders detecteren een brandgeur, waarna ze via een piepend geluid alarmeren. Gelukkig werkt uw gehoor wel waardoor u gewekt wordt door het geluid van de rookmelder. Daarom is het zo belangrijk om elke bouwlaag te voorzien van een rookmelder.

Verplichting voor alle woningen

De rookmelderplicht bestaat al langer voor nieuwbouwwoningen, maar is per 1 juli 2022 dus ook verplicht voor alle andere woningen zowel koop- als huurwoningen. Op iedere verdieping dient een rookmelder aanwezig te zijn. Heeft het pand een besloten ruimte waar een vluchtroute doorheen loopt? Dan dient u hier ook een rookmelder te voorzien.

Geschikte rookmelders

Er zijn veel verschillende rookmelders op de markt, goedkopere en duurdere versies met verschillende levensduren. Wat is nu een goede rookmelder. In basis volstaat een rookmelder met batterijen. Brandveilig Nederland adviseert om te kiezen voor een rookmelder met een levensduur van 10 jaar, zodat u niet elk jaar de batterij moet vervangen en de melder dus ‘automatisch’ lang functioneert.

Heeft u een grotere woning? Dan wordt het gebruik van een rookmelder met koppelfunctie aanbevolen. Een koppelfunctie zorgt ervoor dat alle rookmelders in de woning afgaan bij alarm. Een andere mogelijkheid is een slimme rookmelder. Slimme rookmelders geven een signaal op uw mobiele telefoon. Handig als u niet thuis bent.

Hittemelder en CO2-melder

Naast de verplichting van rookmelders op iedere verdieping worden hittemelders en CO2-melders sterk aangeraden. Een hittemelder (thermische melder) reageert op een plotselinge stijging in temperatuur en niet op dampen en rook. Daarom is de hittemelder perfect voor een ruimte waar een reële kans op brand bestaat, maar waar rookmelders niet goed kunnen werken door rook- en dampontwikkeling. Geschikt voor in de keuken of badkamer.

CO-2 meters worden aangeraden in elke ruimte waar een verbrandingstoestel aanwezig is om koolstofmonoxidevergiftiging te voorkomen.