Wooncoach
Wooncoach

Kopen op inschrijving, wat houdt het in?

In deze oververhitte huizenmarkt zijn er veel belangstellenden voor één woning. Vaak worden er veel biedingen uitgebracht door potentiële kopers. Wanneer een verkoper ervoor kiest om de woning per inschrijving te verkopen krijgen alle geïnteresseerden de kans om voor een bepaalde datum hun bod uit te brengen. Vervolgens beslist de verkoper aan wie hij het huis verkoopt.

 

Hoe werkt (ver) kopen op inschrijving?

Bij het verkopen op inschrijving gelden er specifieke regels zodat de verkoop eerlijk en sportief verloopt.

  • Eindbod

De verkopende partij vraagt alle bieders om een eindbod te doen. Je eindbod verbind je eventueel met een aantal voorwaarden, zoals voorbehoud van bouwkundige keuring of voorbehoud van financiering.

  • Sluitingsdatum

Alle biedingen moeten op een vooraf bepaald tijdstip bij de makelaar binnen zijn. Bijvoorbeeld: geïnteresseerden hebben tot 14 april om hun bod uit te brengen.

  • Absoluut bedrag in gesloten envelop

Biedingen moeten in een absoluut bedrag op papier worden geschreven en in een gesloten envelop worden ingeleverd bij de makelaar. Dit is het systeem van blind bieden waarbij niemand elkaars bod kent. De eventuele voorwaarden vermeld je bij het bod.

Na de sluitingsdatum moet de verkoper een keuze maken door een bod te accepteren. Hij of zij moet hierbij niet kiezen voor het hoogste bod. De verkoper kan bijvoorbeeld ook de gestelde voorwaarden meenemen in zijn beslissing en kiezen voor een lager bod met betere voorwaarden. Dit wordt ook wel het ‘recht van gunning’ genoemd. Vaak wordt de beslissing dezelfde dag of een dag later genomen.

Koopovereenkomst

Na het accepteren van het bod wordt de koopovereenkomst opgesteld. Een getekende koopovereenkomst is voor de verkoper gelijk bindend. Wel heb je als koper na het tekenen nog drie dagen bedenktijd. Nadat de bedenktijd voorbij is kun je als koper alleen nog onder de koopovereenkomst uit als je rechtsgeldig een beroep doet op de ontbindende voorwaarden.  

Verhoog je kansen met deze tips

Hoe vergroot je de kans dat de verkoper jouw de woning gunt? Wooncoach geeft je graag wat tips:

  • Wooncoach als aankoopmakelaar

Wij begeleiden je graag bij het aankooptraject, ook bij kopen op inschrijving. Op basis van onze kennis kunnen we de woningwaarde goed inschatten en je adviseren over de bieding. Bovendien adviseren we je over wel of niet opnemen van voorwaarden.

  • Weet wat je financiële mogelijkheden zijn

Breng vooraf je financiële situatie goed in kaart. Zo weet je wat je maximaal kunt bieden. Het is een groot voordeel als je kunt laten zien dat je jouw bod gegarandeerd kunt financieren.

  • Voorwaarden

Kun je een bod uitbrengen zonder bijkomende voorwaarden of moet je een voorbehoud van financiering of bouwkundige keuring opnemen? Hoe minder voorwaarden je aan het bod verbind, hoe aantrekkelijker het bod voor de verkoper.

  • Persoonlijk verhaal

Door een persoonlijk verhaal of motivatie bij je bod te voegen kan de verkoper geneigd zijn om jouw de woning te verkopen. Probeer zoveel mogelijk informatie over de woning en de omstandigheden te weten te komen zodat je hierop kan inspelen. Vertel waarom jij zo gek bent op het huis.

Een woning verkopen of kopen op inschrijving?

Wil jij je woning verkopen per inschrijving? Wooncoach begeleid je graag op een professionele en prettige manier. Neem contact op met Wooncoach Terneuzen voor een vrijblijvend gesprek. Heb je een woning gezien die per inschrijving verkocht wordt en wil je ons advies? Wij zijn graag jouw aankoopmakelaar. Bel 088-5667200.