Wooncoach
Wooncoach

Goed voorbereid bieden na een bezichtiging

De woningmarkt is oververhit, een beperkt aanbod in combinatie met stijgende huizenprijzen zorgen voor veel druk op nieuwe kopers. De gemiddelde woning staat minder dan een maand te koop, voor veel zoekers betekend dit dat een tweede bezichtiging er niet in zit. Terwijl je bij een tweede bezichtiging vaak meer op de details kunt focussen. Met onderstaande tips zorgen we ervoor dat jij met een goed gevoel een bod uit kunt brengen.

Een huis bezichtigen: de eerste indruk

Tevreden zijn met je bod begint al bij een huis bezichtigen. Vaak heb je als koper een bepaald gevoel bij een huis, als het eerste gevoel prettig is dan ben je vaak bereik een hoger bod te doen. Je wilt immers jouw droomhuis kopen, maar door deze roze bril doe je wellicht een bod waar je later niet tevreden mee bent.

Maak een checklist

Zorg ervoor dat het voor jou duidelijk is wat je wel en niet wil. Waar ben je bereid concessies op te doen en waar niet. Neem hierbij niet alleen het huis mee maar ook de omgeving. Een prachtige woning op een locatie waar jij niet wil wonen daar heb je op de lange termijn niets aan. Een extra tip: loop direct eens een rondje door de buurt na je bezichtiging.

Let op details en stel vragen

Bij een eerste bezichtiging komt er vaak veel op je af, hierdoor let je misschien niet op stopcontacten en plintjes. Met alle meubels in het huis zie je vaak het grote geheel maar het zijn juist de details die veel zeggen over de kwaliteit van de woning. Kijk bijvoorbeeld naar afwerking van het schilderwerk op muren en kozijnen. Neem ook altijd de buitenkant mee om verborgen gebreken te vermijden. Stel vragen waar nodig: Is de badkamer recent vernieuwd en wanneer was dat? Hoe zit het met isolatie en het energielabel?

Kom overdag en kom samen

Overdag zie je meer, ook eventuele scheurtjes en vochtvlekken. Wellicht lastig om overdag een bezichtiging te plannen maar voor zo’n grote beslissing kun je beter een dag vrij nemen. Als je komt bezichtigen kom dan samen, het best met iemand die objectiever in de zoektocht staat. Kun je niet samen gaan kun je altijd aan de verkoper vragen of je foto’s mag maken. Dan kun je altijd nog eens terugkijken.

Weet wat je maximaal kunt en wil bieden.

Weet wat je kunt lenen en wat je wil lenen. Hoeveel (extra) eigen geld heb je?  Hou er rekening mee dat er in 2021 gemiddeld €10.000 werd overboden op een woning tussen de €200.000 en €300.000. Hou ook altijd rekening met eventuele kosten die je wilt reserveren voor verbouwing.

Drie dagen bedenktijd

Toch een overhaaste beslissing genomen? Je hebt als koper 3 dagen bedenktijd, deze gaat in op de dag nadat je het koopcontract hebt ontvangen. In die dagen kun je altijd nog afzien van de koop, daarvoor hoef je geen reden op te geven.

Samen met Wooncoach

Een huis kopen hoef je niet alleen te doen. Bij Wooncoach staan ervaren makelaars voor je klaar om jou te helpen bij de aankoop van je huis. Vragen over het kopen van een woning. Neem contact met ons op.